Selecteer een pagina

In de traditie van

Charlie Kater (Venlo, 1970) is geschoold aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Zijn ritmisch abstracte werk ligt in de lijn van stromingen als het constructivisme en de minimal art. Hij voelt zich nauw verwant aan beeldhouwers als Ad Dekkers en Carel Visser en is daarbij sterk geïnspireerd door de kleinschalige intieme, haast geknutselde werken van Richard Tuttle. Kater gebruikt hun principe less is more naast het Japanse wabi-sabi in zijn zoektocht naar wat hij in de sculptuur wil laten zien en de esthetiek die het werk moet uitstralen.

In kleine, veelal uit hout opgebouwde sculpturen verkent Kater de visuele taal van abstractie. Daarbij staat niet zozeer de schoonheid en uitstraling van het materiaal centraal, als wel de abstracte vorm. Net als Jan Schoonhovens reliëfs worden de beelden op een geheel eigen, artisanale wijze geconstrueerd. De vorm accentueert hij door het hout uiteindelijk te beschilderen. Door het gebruik van bijvoorbeeld menie ontstaat de associatie met een ander materiaal zoals ijzer.

Kater wil geen conceptuele kunst maken. Een oorspronkelijk idee mag worden losgelaten. Kater gaat liever associatief te werk. Het werk is misschien niet bedoeld als urgent, maar is eerder een uitingsvorm van een poëtische en reflecterende kijk op het leven en onze natuur. Daarmee wil Kater inspireren. Zoals hij zichzelf ook laat inspireren door anderen.

Sinds 2011 woont Kater in Hilversum, waar hij een atelier aan huis heeft.

“Materiaal, maat, kleur en structuur en een speelse omgang met die elementen vormen de kern van Charlie Katers werk met als doel intiem te communiceren met de beschouwer. De intimiteit is een belangrijk aspect van de gestalte van het werk zelf. In de speelse omgang tonen maat, kleur en materiaal zowel zichzelf als ook hinten ze op iets anders. Daardoor worden de werken raadselachtig, je weet niet goed waar je naar kijkt” (Wouter Weijers, oud-universitair docent moderne en hedendaagse kunst aan de Radboud Universiteit Nijmegen)

Volgen